BLOG

Autó akkumulátor karbantartás

2020.01.21 14:24

Az autó akkumulátor karbantartásának folyamata és fontossága Az autó akkumulátorok típus szerinti karbantartása Drágább akkumulátorok típusai és karbantartása Akkumulátorok további lényeges jellemzői

Az autó akkumulátor karbantartásának folyamata és fontossága

 

Minden mechanikus szerkezetnek megvan a lelke, amelyre nagy figyelmet kell fordítani annak érdekében, hogy hosszú életű legyen. Az autóknál ilyen alkatrész a motor és az akkumulátor. Az a megállapítás, hogy az akkumulátort elegendő beletenni az autóba és több ezer kilométereket lehet vezetni nyugodt szívvel, mivel ez az az alkatrész, amely nem igényel karbantartást, nem teljesen így van. Az autó akkumulátorának karbantartására igenis időt kell fordítani annak érdekében, hogy ne hagyjon hirtelen cserben, amikor éppen szükségünk lenne rá. Az igaz, hogy időközönként mindenképpen cserélni kell, de kellő odafigyeléssel élettartamuk megnövelhető, a felmerülő költségek pedig csökkenthetők, megkímélve pénztárcánkat.

 

Az autó akkumulátorok típus szerinti karbantartása

 

Az autó akkumulátornak több fajtája ismert. Léteznek AGM, savas és zselés rendszerű akkumulátorok, amelyek karbantartása különböző folyamatokat igényel. A savas rendszerű akkumulátornál további két fajtát különböztethetünk meg, lehet gondozást igénylő vagy gondozásmentes típusa. Mindkettőben elektrolit folyadék található, azonban az előbbi a régebbi típushoz tartozik, és ideje lassan lejár. 

 

A gondozást igénylő akkumulátoroknál az elektrolit szint ellenőrzése és desztillált vízzel megfelelő szintig való utántöltése jelenti a szakszerű karbantartási folyamatot, amelyet folyamatosan meg kell tenni, főként a nagy nyári melegben, amikor gyorsabban távozik a folyadék. A gondozásmentes típusnál ez a folyamat kihagyható.

 

Drágább akkumulátorok típusai és karbantartása

 

Az AGM és a zselés zárt rendszerű akkumulátorok az előbb említett savas akkumulátoroknál sokkal drágábbak, de azoknál a járműveknél, amelyeknél ezt ajánlják, érdemes az autó érdekében beszerezni. Előnyéhez tartozik, hogy kevésbé szulfátosodnak, és a tárolóképességük is sokkal hatékonyabb. Karbantartásuknál figyelembe kell venni azt a tényezőt, hogy élettartamuk jelentősen csökken abban az esetben, ha töltöttsége 50% alá esik, így lényeges odafigyelni arra, hogy sose merüljön le teljes mértékben.

 

Az ilyen jellegű akkumulátorok élettartama akár 5 év is lehet megfelelő odafigyelés mellett. Töltésére vonatkozóan közel ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a hagyományos akkumulátorokra, azaz megfelelő feszültségű töltőt kell kiválasztani, amellyel a kapacitás legfeljebb tizedének megfelelő áramerősséggel töltjük.

 

Akkumulátorok további lényeges jellemzői

 

A feszültség egy olyan mérőeszköze az akkumulátoroknak, amelyet voltban fejezünk ki. A feszültség függ a bekötött cellák mennyiségétől, az akkumulátor kémiájától és a töltöttség szintjétől egyaránt. Másik fontos mutató a kapacitás, amely az eszköz energiatároló képességét mutatja. Mértéke függ az autó teljesítményétől, energiafelhasználásának sebességétől és méretétől.

 

Minden esetben elengedhetetlen, hogy egy jól működő akkumulátor töltő az autóban legyen, abban az esetben, ha véletlenül az autón hagytuk volna a gyújtást hosszabb időre, vagy ha a folyadék alacsony szintje miatt cserben hagyna az akkumulátor.


Weboldalunk kínálatában autód akkumulátorának megfelelő töltők között válogathatsz, legyen az hagyományos gyorstöltő, nagyteljesítményű vagy okos automatikus akkumulátortöltő készülék.